Cristi Puiu * n. 3.4.1967


L-am vazut pe Cristi Puiu vorbind cu Patapievici despre filmul sau "Aurora" si m-am intrebat de ce ar avea cineva toate aceste framantari, ce ar putea determina o traire atat de intensa, incat sa impuna transpunerea ei intr-un film sub forma unei marturisiri eliberatoare?
El spune despre film: "E o chestie pe care am simtit-o si mi s-a parut foarte important sa spun o poveste despre faptul ca traim in propriul nostru cap. Si atunci  iarasi mi s-a parut ca este important sa aleg o situatie extrema. Situatia asta extrema era crima. Care ar putea fi rezultatul acestei izolari in propria noastra minte, rezultatul trist si nefericit, tragic al acestei insingurari si izolari in propria noastra minte? Si-atunci am ales povestea asta a crimei."

Uitandu-ma la matricea lui, mi-am dat seama ca filmul nu este decat ilustrarea pas cu pas, dupa manual, a ceea ce inseamna a avea un singur 1 in casuta lui 1.
Am sa citez din cartea lui Anatol Basarab "Numerologia in viata fiecaruia": " Imaginati-va un om care sta singur intr-o celula. Acesta este nespus de plictisit si doreste sa mai comunice ca cineva, dar pentru asta nu vrea sa iasa in libertate (vrea sa ramana in propriul cap, cum zice Puiu) ci dimpotriva, considera ca toata lumea ii este datoare sa il viziteze, sa discute cu el, sa il jeleasca. Inafara de asta, chiar daca il vizitezi, iti absoarbe rapid energiile pe care i le oferi si simti nevoia sa pleci cat mai repede...Daca intemnitatul sta inchis de unul singur, nu prea are experienta de comunicare si corelare psihica cu altii (continua sa ramana in propriul cap...), nu permite sa patrunzi in lumea lui interioara si doreste sa reuseasca de unul singur." Ba mai mult, orice ar face (chiar si o crima, 2, 3...), el se considera nevinovat si curat ca lacrima fiindca el crede ca numai ideea din capul lui este buna, iar toti ceilalti gresesc.
Cristi Puiu continua sa creada ca toti oamenii sunt ca el, ca toti traiesc numai in capul lor. Nu este asa. Cei cu foarte multi de 1 traiesc si mai rau, ei traiesc in capetele prea  multora (sau mai degraba in capul lor traiesc mai multi, fiecare cu ideile lui, de multe ori contradictorii) si  sunt si mai nefericiti decat cei cu un singur 1...
Dar si in casuta lui 2, Cristi Puiu are un singur 2. La fel cum traieste in capul lui, tot asa traieste si in sufletul lui, considerand ca numai trairile lui sunt adevarate.
Si totusi, ce il salveaza pe Cristi Puiu? Este casuta lui 3, care il ajuta sa se autoanalizeze si sa inteleaga mecanismul  mental si emotional dupa care functioneaza.
La fel, 4 il ajuta sa se reinventeze ca om, sa se reproiecteze. Iar 7 ii aduce inspiratia din sferele superioare. El spune la un moment dat: " (iti) pui o intrebare, o data, de 2 ori, de mai multe ori, o lansezi in univers...si dupa un timp se produce un declic si acesta iti raspunde printr-o privire, printr-un copil, printr-un obiect...". Aceasta e comunicarea cu "sferele inalte"...sa recunosti semnele...
Cristi Puiu este sub influenta vibratiilor lui 3 si 4.
3 apare sub forma cifrei de vibratie interioara, dar si a drumului in viata, iar 4 este atat cifra de vibratie exterioara, cat si  misiunea in viata, dar si componenta a numarului karmic.
Prin prisma lui 3, el este "animatorul", este cel care trebuie sa-si folosesca imaginatia si creativitatea pentru a aduce trairi intense celorlalti.
Din punctul de vedere al cifrei 4, el este "constructorul", cel care cladeste pe baze solide.
Numarul karmic este 6, format din 2, care este echilibru, sentiment, emotie, si din 4, care este cifra stabilitatii. Oricum 6 este cifra creatorului, a celui care cauta armonia in interiorul si in exteriorul sau.

Un interviu

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pageviews last month